HelloFresh geeft meer info over toevoegingen die je vaak op de vleesverpakkingen ziet staan:
Bij ons staat voorop dat de producten vers, gevarieerd en bovenal lekker zijn, dat vinden we belangrijker dan dat het product een keurmerk heeft. Ingrediënten bevatten zo min mogelijk toevoegingen en onnodige smaakversterkers. Maar soms is het onoverkomelijk om gebruik te maken van bepaalde toevoegingen. Bij het vlees bijvoorbeeld. We vertellen je er hier meer over.
Bij ons staat voorop dat de producten vers, gevarieerd en bovenal lekker zijn, dat vinden we belangrijker dan dat het product een keurmerk heeft. Ingrediënten bevatten zo min mogelijk toevoegingen en onnodige smaakversterkers. Maar soms is het onoverkomelijk om gebruik te maken van bepaalde toevoegingen. Bij het vlees bijvoorbeeld. We vertellen je er hier meer over.
We hebben onze slager gevraagd om meer uitleg te geven
over de ingrediënten die jij op het etiket kunt vinden van het vlees dat in de
HelloFresh Box zit. Dit is wat hij ons vertelde. “Soms worden er extra
ingrediënten toegevoegd, zodat het vlees zijn kleur behoudt en zodat de kans op
bacteriën tot een minimum worden beperkt.”
E-nummers hebben vaak een negatief imago en ook wij
zijn geen fan van e-nummers. Maar er zijn ook e-nummers die bestaan uit
natuurlijke producten met eigenschappen die ervoor zorgen dat bacteriën geen
kans krijgen en dat het vlees dezelfde kleur behoudt. Het is namelijk
zonde als mensen denken dat het vlees niet meer houdbaar is, doordat het binnen
een korte tijd kleur verliest. Dit zijn een aantal e-nummers die zo nu en
dan in het vlees uit de box te vinden zijn.
E300: Ascorbinezuur
Ascorbinezuur (E300) heet in de
volksmond vitamine C. Dit is een natuurlijk zuur dat aanwezig is in bijna alle
groente en fruit. Voor commerciële doeleinden wordt vitamine C gemaakt door
glucose (suiker) te fermenteren en oxideren. Deze anti-oxidant zorgt voor een
betere kleurstabiliteit van het vlees. Wanneer dit voor vlees word
gebruikt dan moet er worden vermeld dat het E300 of ascorbinezuur bevat. In de
drogisterij mag ascorbinezuur worden verkocht als vitamine C.
E330: Citroenzuur
Citroenzuur komt in hoge
concentraties voor in citrusvruchten maar ook in aardbeien en ander zacht
fruit. Als toegevoegd ingrediënt wordt het gemaakt van melasse. Dit is een
stroperige vloeistof, gemaakt van suikerriet en/of suikerbiet. Citroenzuur zit
bijvoorbeeld in veel jam verwerkt. Het is goed om te weten dat citroenzuur als
toegevoegd ingrediënten niets te maken heeft met citrusvruchten. Dit kan dus
gerust worden gegeten door mensen met een citrus-allergie.
E331: Natriumcitraat
Simpel gezegd is natriumcitraat het natriumzout van
het citroenzuur.
Natriumlactaat (melkzout)
Natriumlactaat (melkzout) is het
natuurlijke zout van het zuur genaamd melkzuur. Dit word verkregen door
een natuurlijk proces toe te passen van fermentatie. De antibacteriële werking
ervan vertraagt de groei van bacteriën. Natriumlactaat wordt wereldwijd
toegepast in vleesproducten voor een verbetering van de microbiologische
stabiliteit op een natuurlijke basis. Lactaat wordt onder meer toegepast in
gehaktsoorten, vleeswaren, vlees en vleesbereidingen. Melkzout heeft niets
te maken met koemelk en kan dus met een gerust hart worden gegeten door mensen
met een koemelkallergie en een lactose-intolerantie.