Lifehacks / duurzaam

Handige bespaartips en tips om duurzamer te leven voor in en om het huis.
Wassen
Stop met wassen op 60 of zelfs 90 graden!  Een was draaien op 90 graden trekt bijna vier keer zo veel energie dan een was op 40 graden. Bovendien is een was boven de 40 graden absoluut niet nodig, dankzij de werking van onze huidige, moderne wasmiddelen. Prop je wasmachine ook goed vol (tot 5 kilo), want een halfvolle trommel trekt relatief veel meer stroom.
Nat scheren met gewone zeep Gebruik gewone zeep als scheerzeep, net als vroeger. Met scheerschuim uit een spuitbus kun je je maar een paar keer scheren omdat het snel op is. Probeer je eens te scheren met gewone douchegel, je zal merken dat er geen verschil is.
Afwassen
Afwassen in een teiltje is beter dan in de wasbak. Voor de meeste afwasjes zijn de liters water die in de aanrechtbak passen namelijk veel te veel. Bovendien koelt het water sneller af. Draai ook tijdens je afwas de kraan dicht. Als je de vaat wil naspoelen, gebruik dan ook een teiltje.
Autowassen
Autowassen met de tuinslang is natuurlijk hartstikke handig maar vreet water. Het kost honderden liters. Tip: gebruik eerst een paar tienliter-emmertjes (warm) water, om daarna kort en grondig met de slang af te spoelen.
Koken op een elektrische kookplaat
Zet een elektrische, gietijzeren kookplaat eerder uit. De platen blijven nog zes minuten lang warm om het eten te laten koken.
Koken
Houd ook de deksel op de pan. Zonder deksel verbruik je drie keer zoveel energie.
Bestrijden met knoflook…
Knoflook kan worden ingezet als een natuurvriendelijk en goedkoop bestrijdingsmiddel tegen bladluis, slakken en rupsen. Het recept hiervoor is als volgt;

Snijd 5 knoflookbollen in kleine stukjes en giet er 1 liter kokend water over. Laat het 24 uur lang trekken en giet het vervolgens af. Voeg daar dan 3 liter water aan toe om te verdunnen. Spuit de thee over de planten tegen echte meeldauw gedurende 5 opeenvolgende dagen. Bewaar het (beperkt) op een koele plaats.

Knoflookpoeder : rondom de gezaaide en jonge plantjes. Het werkt als afweermiddel tegen vogels en insecten.

Planten: Plant knoflook tussen aardbeien: dit werkt heel goed tegen schimmelaantastingen.
Een kamer bijverwarmen
Als een slaapkamer niet goed warm te krijgen is, bijvoorbeeld voor studerende kinderen, kiezen veel mensen voor het bijplaatsen van een elektrische kachel. Dit is een dure oplossing, want zo’n kachel gebruikt veel stroom. U kunt beter de radiator op de slaapkamer vervangen door een grotere.
Aanmaakblokjes
In plaats van aanmaakblokjes te kopen voor de open haard, kun je ook kurken van wijnflessen sparen, en in een pot doen met eventueel spiritus, en je hebt zeer goedkoop snel je openhaard brandend. Je kunt ook in een kartonnen pak, bijvoorbeeld een leeg melkpak, zaagsel doen, en dat brandt ook erg lang.
Spaarpunten
Veel mensen sparen geen zegeltjes, omdat je er vaak veel van moet hebben of omdat je voor producten toch nog veel moet bijbetalen. Knip toch alle zegels uit, bundel ze en bied ze zo nu en dan op Marktplaats aan (vooral DE-punten zijn gewild, maar ook bijvoorbeeld Blokker-dukaten). Vaak sparen andere mensen ze namelijk wel, maar willen dan niet te lang sparen om aan hun producten te komen. Zet als prijs “t.e.a.b.” en je merkt vanzelf of er belangstelling voor is. Niet vergeten om “portokosten voor koper” in de advertentie te zetten.
Ramen lappen
Een milieuvriendelijk en goedkoop middel om de ramen te lappen zijn uien. Doe een gepelde ui in vier stukken in een emmer met warm water, geen ander schoonmaakmiddel erbij gebruiken. Uw ramen worden weer glashelder.
Papieren zakdoek in de was
Wanneer u een papieren zakdoek in de was heeft laten zitten, kunt u het wasgoed dat onder de pluisjes zit nog een keer wassen maar dan met een oude panty. De pluisjes worden door het nylon van de panty aangetrokken en blijven eraan vastkleven.
WC ontkalken
De meest schone wc heeft wel eens last van kalkaanslag in de pot. Deze kalkaanslag is gemakkelijk te verwijderen met cola. Schenk een fles cola leeg langs de randen van de wc en laat dit enige tijd intrekken. De kalkaanslag verdwijnt en de pot ziet er weer uitnodigend uit.
Kauwgom op kleren
Als er kauwgom in de kleding zit, doe er wat pindakaas op. Na een poosje gaat de kauwgom door de olie in de pindakaas korrelen en is zo weg te halen.Een andere manier is om het kledingstuk in de diepvries te leggen. Vervolgens is de kauwgom makkelijk te verwijderen. 
Overige tips bespaartips voor in en om het huis
– Samen eten in een eetgroep
– Dagbudget opstellen en niet meer uitgeven
– Nooit met een lege maag winkelen
– Neem een voedselpakketje mee als je op stap gaat(goedkoper als een patatje)
– Maak je eigen kleren van bijv. lapjes van de markt
– Wordt lid van de Vastelastenbond op www.vastelastenbond.nl
– Eet spullen uit de natuur, bijv. vlierbessen en kruiden
– Brand kaarsen i.p.v. lampen
– Noteer uw meterstanden van gas en elektra en schakel wellicht om op dag/nacht tarief
– Scheer met de kraan dicht – Zeg uw overbodige abonnementen op
– Doe 1 keer per week boodschappen
– Geen verwarming maar doe een trui aan
– Douche kort
– Ga laat op de dag naar de markt, korting en extra’s
– Koop producten in de uitverkoop
– Kijk of er workshops energie besparen worden gegeven bij u in de buurt.
– Gooi geen eten weg
– Wordt lid van een ruilkring
– www.huishoudboekje.nl
– Gebruik een regenton voor de planten water te geven/toilet doorspoelen
– Doe boodschappen bij de goedkope supermarkt
– Koop aanbiedingen en huismerken
– Doe alleen boodschappen als het nodig is en maak eerst oude voorraden op
– Wordt lid van een consumindergroep, zo stimuleer je elkaar.
– Doe boodschappen zonder kinderen
– Gebruik de openhaard, als je die hebt en pof dan aardappels. Dat scheelt ook weer gas.
– Stop met roken en drinken
– Deel de krant, maar ook tijdschriften
– Betaal je rekeningen op tijd, scheelt incassokosten.
– Organiseer een ruilfeestje voor oude spullen
– Ga meer fietsen
– Poets geen tanden onder de douche
– Laat apparaten niet op standby stand staan
– Gebruik een watersparende douchekop
– Knip lege tubes open
– Ga dichtbij huis op vakantie De schoonheid zal je verassen, geen files en minder brandstof verbruik
– Haal je huisdier bij het asiel
– Neem een zonneboiler
– Gebruik zo veel mogelijk koud water(tips doorgegeven door Daan)