Categorieën
duurzaam

Meer informatie over zonnepanelen kopen

handige achtergrond informatie over zonnepanelen e

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen, of wil je er iets meer van weten? Hier vind je alvast een begin om hierover meer te weten te komen en een paar sites waar je nog meer informatie kunt vinden.

Een paar termen die je vaker zult tegenkomen:

  • PV-installaties – een andere naam voor zonnepanelen.  PV = PhotoVoltaic 
  • MPP – Maximum Power Point
  • PID test –  PID staat voor “Potential Induced Degradation”, potentiële degradatie door lekspanning. Kies voor een paneel die deze test heeft doorstaan.

Het vermogen van een paneel

Producenten geven altijd het vermogen op bij deze gestandaardiseerde test condities, omdat zo de prestaties van panelen goed vergeleken kunnen worden. De standaardtestcondities (STC) zijn:

  • een stralingsintensiteit van de zon van 1000 Watt per m2
  • een celtemperatuur van 25 °C
  • en een airmass (AM) van 1,5. Een deel van het zonlicht gaat verloren omdat het door de atmosfeer reist, daarbij gaat energie verloren.

Hoe kouder een paneel, hoe hoger het vermogen (en rendement) van een paneel. Als er 10% van het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit, betekend dit dat de rest wordt omgezet in warmte.  Elke graad hoger betekend een rendementsverlies van ongeveer 0,5% t.o.v. de STC condities. De zonnepanelen kunnen daarom beter boven de dakpannen ‘zweven’ om aan de voor en achterkant de warmte kwijt te kunnen raken.

PV installaties met een kleiner piekvermogen dan 600 W, mag de inverter via een (eventueel al aanwezig) stopcontact aangesloten worden op een bestaande groep in de meterkast.


Het je de juiste energiemeter?

Let op dat de energiemeter in de meterkast ook geschikt is voor teruglevering aan het net.

BTW terug krijgen?

Vaak is mogelijk om de BTW op zonnepanelen terug te vragen. Kijk eens hier:  http://www.milieucentraal.nl/btwzonnepanelen

meer sites voor meer info…

Zie ook Wikipedia – zonnepaneel
Zie ook Branchevereniging  Holland Solar
Zie ook info over zonnepanelen test