Categorieën
lekker

Recept voor Poffertjes

Makkelijk recept om te maken voor poffertjes, maar je moet er wel een speciale poffertjespan voor thuis hebben staan. Maar ook wat is het verschil met pannenkoeken?

Een makkelijk recept om poffertjes te maken, maar je moet er wel een speciale poffertjespan voor thuis hebben staan.

Niet veel tijd? Een snel alternatief is natuurlijk de kant- en klaar versie met voorverpakte poffertjes in de supermarkt, maar dat smaakt natuurlijk niet helemaal hetzelfde…

Ingrediënten voor poffertjes:

lekker poffertjes maken
Zelfgemaakte poffertjes
  • 125 gr. tarwebloem
  • 125 gr. boekweitmeel
  • 300 ml melk (op kamer temperatuur)
  • 1 ei
  • 1 zakje gist
  • snufje zout
  • 80 gr. gesmolten (room)boter
  • poedersuiker

Zeef het meel en meng hierin de melk rustig in door.
Voeg vervolgens het ei toe en het zout.
Laat het beslag 45 min. rusten.
Doe vervolgens het beslag in de poffertjespan en laat de poffertjes aan beide kanten lichtbruin worden en opdrogen. Je draait het poffertje al om als de onderkant bruin is, maar de bovenkant nog nat.

Als de poffertjes klaar zijn doe je er een beetje boter op en bestrooi je ze met poedersuiker.

Verschil tussen poffertjes en pannenkoeken maken

Wat is het verschil tussen poffertjesbeslag en pannenkoekenbeslag? Niet alleen een andere pan, maar het beslag is ook echt anders.

  • Poffertjesbeslag bestaat normaal uit ongeveer 50% boekweitmeel en 50% tarwemeel. Pannenkoekenbeslag bestaat meestal helemaal uit tarwemeel.
  • Het deeg van poffertjes is iets dikker. Als de bovenkant nog nat is, draai je ze al om.
  • Het beslag van poffertjes moet iets rijzen. Bij pannenkoeken is dit niet het geval, waardoor de poffertjes iets luchtiger zijn dan pannenkoeken.

Wil je van pannenkoekenmix poffertjes maken? Laat het deeg iets langer rusten, zodat het deeg iets rijst en zorg ervoor dat het beslag iets dikker is.

Tips voor je poffertjes

  • Gebruik een pak kant en klaar pannenkoekenmeel. Deze zijn vaak al gemaakt met een mix van tarwebloem en boekweitmeel.
  • Klop de mix niet te lang, de poffertjes worden daardoor ‘droog’. Wel lang genoeg kloppen om alles door elkaar te mengen, maar niet langer.
  • Gebruik een gietijzeren poffertjes pan, deze worden gelijkmatiger warm. Ze zijn redelijk zwaar, maar wel stevig. Een lichte pan werkt natuurlijk ook, deze zijn vaak anti-aanbak en dus makkelijker schoon te houden.

Een goede poffertjespan vinden

Zoals hierboven al aangegeven werkt een mooie zware gietijzeren poffertjes pan volgens ons het beste. Op de site van plezier in de keuken, hebben ze alle verschillen tussen de pannen mooi uitgelegd.

Kijk bijvoorbeeld op Blokker.nl voor de verschillende soorten poffertjespannen (en verschillende prijzen).

Sinds de zomer van 2021 heeft Blokker ook een poffertjespan die op een keramisch en electrisch en halogeen gasfornuis kan en anti aanbak is (prijs: ongeveer 20 euro).

poffetje in gietijzerenpan
poffertjes in een gietijzeren pan

Spelt poffertjes

Ook een hype is spelt poffertjes, vaak met boekweitmeel. Het klinkt gezonder, maar blijven het lekkerst met een klont boter en veel suiker. Het recept hiervoor is de gewone tarwemeel in het recept hierboven te vervangen door speltmeel.

Naast dit recept om poffertjes te maken, kun je op FunFactor.nl natuurlijk nog meer lekkere (vooral bak) recepten vinden. Alle recepten vind je hier.