Categorieën
lekker

Recept voor Poffertjes

Makkelijk recept om te maken voor poffertjes, maar je moet er wel een speciale poffertjespan voor thuis hebben staan.

Een makkelijk recept om poffertjes te maken, maar je moet er wel een speciale poffertjespan voor thuis hebben staan. Alternatief is natuurlijk de kant en klaar versie in de supermarkt, maar smaakt natuurlijk niet helemaal hetzelfde…

Wat is het verschil tussen poffertjes beslag en pannenkoeken beslag? Poffertjesbeslag bestaat normaal uit ongeveer 50% boekweitmeel en 50% gewoon meel. Pannenkoekenbeslag bestaat meestal helemaal uit tarwemeel.

Ingrediënten voor poffertjes:

lekker poffertjes maken
  • 125 gr. tarwebloem
  • 125 gr. boekweitmeel
  • 300 ml melk (op kamer temperatuur)
  • 1 ei
  • 1 zakje gist
  • snufje zout
  • 80 gr. gesmolten (room)boter
  • poedersuiker

Zeef het meel en meng hierin de melk rustig in door.
Voeg vervolgens het ei toe en het zout.
Laat het beslag 45 min. rusten.
Doe vervolgens het beslag in de poffertjespan en laat de poffertjes aan beide kanten lichtbruin worden en opdrogen.

Als de poffertjes klaar zijn doe je er een beetje boter op en bestrooi je ze met poedersuiker.

Tips voor je poffertjes

  • Gebruik een pak pannenkoekenmeel. Deze zijn vaak al gemaakt met een mix van tarwebloem en boekweitmeel.
  • Klop de mix niet te lang, de poffertjes worden daardoor ‘droog’. Lang genoeg kloppen om alles door elkaar te mengen, maar niet langer.
  • Gebruik een gietijzeren poffertjes pan, deze worden gelijkmatiger warm. Ze zijn redelijk zwaar, maar wel stevig. Een lichte pan werkt natuurlijk ook, deze zijn vaak antiaanpak en dus makkelijker schoon te houden.
    Kijk bijvoorbeeld op Blokker.nl voor de verschillende soorten poffertjespannen (en verschillende prijzen)
poffetje in gietijzerenpan
poffertjes in een gietijzeren pan

Naast dit recept om poffertjes te maken, kun je op FunFactor.nl natuurlijk nog meer lekkere (vooral bak) recepten vinden. Alle recepten vind je hier