Categorieën
duurzaam handige lifehacks

Laurierblad uit eigen tuin

Kook je met laurier, koop dan je eigen laurier struik en haal je kruiden uit eigen tuin.

In de winkel kun je laurierblad makkelijk gedroogd kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook uit eigen tuin halen. Misschien als je heel veel met laurierblad kookt is het een stukje goedkoper, maar is het vooral leuk en duurzamer om je eigen kruiden uit eigen tuin in de keuken te kunnen gebruiken. Meer info hierover vind je hieronder.

laurierblad voor in de keuken
laurier voor in de keuken (Laurus Nobilis)

Laurierblad drogen

Laurierblad uit eigen tuin kun je het beste minimaal een paar dagen laten drogen, anders is de smaak te bitter. Spoel het blad eerst schoon als de plant in de tuin heeft gestaan. Er kan stof en zand op zitten. Heeft de plant binnen gestaan, dan is dit niet echt nodig. Bekijk goed welke blaadjes je plukt; De jonge blaadjes hebben minder smaak dan de oude blaadjes.

Wat kost laurier?

Vijf tot tien blaadjes in een zakje kost ongeveer 1,50 tot 2 euro. Gedroogd laurierblad weegt bijna niets, dus zit er in een zakje ook maar 4 gram.

Koop je een klein laurier plantje / struikje (Laurus Nobilis) dan betaal je rond de 4 à 5 euro. Bijvoorbeeld bij de Intratuin te kopen, maar soms ook wel bij een lokale kweker. Let op: meestal zijn de laurierplantjes alleen in het voorjaar te krijgen.

Let op bij het kopen van een laurierplant, er zijn verschillende soorten. De Laurus Nobilis is ‘voor in de keuken’. Er zijn ook varianten die alleen voor het maken van een mooie heg geschikt zijn, zoals de Portugese laurier.

Verzorging / in de tuin

Een laurierplant kan niet tegen een forse winter. Dus je kunt deze het beste in een pot plaatsen en ’s winters in de schuur zetten. In Nederland kun je het wel proberen, maar je loopt een risico dat een deel van de plant bruine bladeren krijgt en dat je de plant moet terugsnoeien. Kijk hier voor meer tips ook rondom het stekken van laurierplanten.

laurierblad na vorst
Laurierblad na vorst

Recepten met laurierblad

Heb je je eigen laurierblad in de tuin verbouwd, dan vind je hier misschien wel een recept op onze site om deze te gebruiken.

Een heg van laurier planten

In Nederland niet echt geschikt, maar in Zuid Frankrijk kun je ook hele heggen van laurierplanten vinden. Staan ze langs de weg en wil je een paar blaadjes plukken? Vergeet de blaadjes dan niet goed te wassen voor gebruik.

Snoeien

Snoeien doet groeien :-). Na de vorst hebben we de oude blaadjes dit voorjaar weggeknipt. Het resultaat is een voller struikje laurier.

jonge blaadjes laurierplant.