Categorieën
handige lifehacks reizen en onderweg

bespaar tijdens het autorijden

Autorijden is natuurlijk niet voordelig. Een paar tips om niet alleen goedkoper, maar ook veiliger en een beetje duurzamer te reizen.

Autorijden is natuurlijk niet voordelig. Een paar tips om niet alleen goedkoper, maar ook veiliger en een beetje duurzamer te reizen.

De banden op spanning

autobanden oppompen
  • Zachte banden kosten meer niet alleen meer energie (benzine), maar de banden slijten ook sneller.
  • Per maand lopen de banden 2 tot 5% leeg. Controleer de spanning elke maand.
  • Hoe hard je de banden moet oppompen staat vaak aan de binnenkant voor de deur van de bestuurder, of in het onderhoudsboekje van de auto.
  • Een zwaar beladen auto moet meer bar hebben. Dus als de auto helemaal is volgeladen voor een vakantie, moet je de banden iets harder oppompen.

Goedkoop tanken

Na een lange rit zul je toch echt een keer benzine moeten tanken. In Nederland, maar ook in het buitenland zijn er verschillende apps om niet alleen het dichtsbijzijnde tankstation te vinden, maar ook de bijbehorende prijzen. In Duitsland kunnen deze niet alleen van dag tot dag verschillen, maar ook van uur tot uur. Probeer de volgende apps:

  • Essence – voor de prijzen van brandstof in Frankrijk.
  • ANWB onderweg – app van de ANWB met niet alleen tarieven van brandstof, maar ook parkeerplaatsen in de buurt..
  • GasOfApp – brandstofprijzen in Spanje

De Tolweg / Peage mijden

Buiten de tolwegen mag je meestal minder hard rijden. Als je geen haast hebt, kan dat ook best een besparing opleveren. Als je 100 kilometer peruur rijdt in plaats van 130, spaar je zeker 15 procent op je brandstof. Let wel op dat je niet een grote omweg maakt, want dat kan het juist beter zijn om WEL via de tolweg te rijden, zowel qua tijd als brandstof verbruik.

Kosten woon-werkverkeer berekenen en vergelijken

pendle – Met Pendle.nl kun je de totale kosten van je woon-werkverkeer berekenen én vergelijken met andere vervoermiddelen. Anders reizen kan flink wat geld besparen

Rijstijl

Vlot opschakelen – zorg er voor dat je snel naar een hogere versnelling schakeld.

Cruisecontrol – Heb je cruisecontrol in je auto? Gebruik die dan vooral. Doordat je bijhet rijden op cruisecontrol een vaste snelheid aanhoudt, verbruik je minder brandstof.

Zelf reparaties doen / problemen oplossen

problemcare

De website ProblemCar.nl heeft een forum waar je antwoorden op allerlei autoproblemen kunt vinden. Ook kun je er je eigen vraag kwijt.

Goedkoop parkeren

parkeren oosterdok

Parkeren in Amsterdam centrum kan voordelig door te parkeren bij Oosterdok. Vlak naast het centraal station. Reserveer je van te voren, dan kun je vanaf 5 tot 15 euro een plekje vinden. Per dag zijn er 150 plekken tegen gereduceerd tarief beschikbaar, daarna betaal je 25 euro per dag. (prijs april 2021)