Categorieën
handige lifehacks

Hoe lang gaan autobanden mee?

Hoe lang kun je rijden met autobanden en na hoeveel jaar moet je de accu van je auto vervangen? Stelregel bij banden is bijvoorbeeld gemiddeld 1mm per 10.000km.

Hoe lang kun je rijden met autobanden en na hoeveel jaar moet je de accu van je auto vervangen? Stelregel bij banden is bijvoorbeeld gemiddeld 1mm per 10.000km.

Gaan de remmen voor net zo lang mee als achter? Uiteindelijk maakt het veel uit hoe je rijdt en wat voor kwaliteit banden je koopt, maar hieronder een paar handvaten. Zo ben je niet meteen verrast wanneer deze onderdelen moeten worden vervangen. Kijk verder voor meer info.

hoe lang gaan autobanden mee?
hoeveel kilometer kun je rijden met...

Levensduur van verschillende onderdelen in de auto:

  • accu – ongeveer 4 jaar
  • remmen voor – ongveer 60.000km
  • remmen achter – ongeveer 120.000 km
  • banden – ongeveer 30.000 tot 40.000 voorbanden, maar dit kan ook zomaar rond de 60.000 km zijn. Max 10 jaar. Vaak wordt de stelregel 1 mm per 10.000 km gebruikt.
  • airco – ongeveer elke 3 jaar bijvullen

Zoals hierboven al aangegeven, maakt de kwaliteit van de onderdelen maar vooral het rijgedrag heel veel uit hoe lang het duurt voordat de onderdelen versleten zijn.

Tips voor je airco

Gebruk de airco regelmatig. Zeker 1x per twee weken. De airco droogt dan niet uit en blijft langer goed werken. Het beste is de airco op de ‘automatische’ stand te zetten. Dan verbruikt deze het minste extra brandstof.

Geen rare luchtjes – wil je dat de airco niet stinkt? Zet de airco 15 min voor einde van je rit uit. Zo kan het vocht verdampen.

Slim gebruik – heeft de auto de hele dag in de zon gestaan? Laat dan eerst een paar minuten de ramen open. De ergste warmte gaat dan uit auto. De airco koelt dan sneller en is ook zuiniger.