Categorieën
handige lifehacks

Stroom besparen

In huis staan veel elektrische apparaten. Hier een paar handige tips om stroom mee te besparen.

Plaats een schakelaar – heb je een apparaat dat wel op standby staat, maar niet helemaal uit gaat? plaats een schakelaar, daarmee voorkom je dat er stroom weglekt voor niks.

Heet water in thermofles bewaren – drink je veel thee, en zet je elke keer de waterkoker aan? Bespaar stroom door het hete water in een thermosfles te bewaren.

Zet de ramen elke dag open – zo zorg je ervoor dat de lucht in huis niet te vochtig is. Vochtige lucht verwarmen kost meer energie.

Haal de pluizen uit de droger – de droger droogt beter als hij pluisvrij is. Dus maak de filters regelmatig schoon. De ‘gewone’ filter na elke droogbeurt, de verstopt filter bij de warmtepomp elke maand.

Maak de vriezer ijsvrij – zit er een dikke laag ijsaanslag in je vriezer, haal deze dan weg. Dit zorgt ervoor dat de vriezer minder goed kan koelen. Snel weghalen kan bijvoorbeeld met een haardroger er warme lucht in te blazen.

Plaats ledlampen – ledlampen zijn 85% zuiniger en 10x langer mee. De meeste gloeilampen heb je waarschijnlijk al vervangen, maar kijk ook naar de halogeenlampen in huis. Andere plekken die je makkelijk vergeet en waar je misschien nog een gloeilamp hebt hangen: lampje van de afzuigkap in de keuken en de buitenlamp.